top of page

We organiseren infosessies


Vandaag zetten diverse organisaties in op een buurtwerking of op participatie. Ze zoeken manieren om samen, participatief de stad te maken. Tegelijkertijd ontstaan er diverse initiatieven in leegstand. De laatste jaren vonden er in Vlaanderen verschillende infosessies plaats omtrent deze thema’s (Demos, Vitamine C, Air Antwerpen, Timelab, Brussels Academy, RE:MAKE, etc.), meestal vanuit een specifieke hoek. Hoe kunnen we al deze initiatieven vanuit werkingen als vrijplaatsen, creative spaces, co-workingspaces, burgerinitiatieven en participatieprojecten, met elkaar in contact brengen en ondersteunen? Co.labs organiseert samen met deze spelers infosessies en netwerkmomenten en helpt zo de landschapstekening van dit nieuwe werkveld mee in te kleuren.

Jaarlijks selecteert Co.Labs een 12-tal wijzen die, elk vanuit hun expertise, als Raad der Wijzen advies uitbrengen over participatieplekken. Dit advies vindt plaats in de vorm van infosessies. De vorm van deze infosessies mogen de wijzen zelf bepalen - een debatavond, een lezing, een Open Space meeting of een ‘normale’ vergadering. Alles kan! Al verkiezen we de publiek toegankelijke voorstellen.

- We organiseren 12 infosessies en plannen evenveel infosessies als coproducties in. We verwachten gemiddeld een 40-tal personen op deze infosessies. - De vele partners als SMart, Kunstenloket, KOPvzw, Studio Start of rekto:verso maken dat we een breed publiek informeren. Al deze partners organiseerden reeds infosessies. Wij willen deze bestaande sessies aan elkaar koppelen om de betrokken thema’s nog meer in de verf te zetten en samenwerking te stimuleren.

- De thema’s hebben steeds te maken met de werking van Co-Labs: hoe samen de stad maken en wat is de rol van de artiest, de burger en leegstand in dit verhaal? - De infosessies worden op beeld gecapteerd en online geplaatst. De sessies zijn onderdeel van het onderzoek naar het participatieplekken in Vlaanderen, dat Co.Labs uitvoert.

- Daarnaast stellen we onze ruimtes op basis van onze receptieve werking ter beschikking voor infosessies en workshops.

ENKELE VOORBEELDEN VAN MOGELIJKE THEMA’S

- Hoe samen de stad maken? De burger krijgt meer macht om de eigen omgeving vorm te geven. In slimme steden maken we samen de stad. Maar wil iedereen dat? Wat is de rol van co-working spaces, IT en nieuwe netwerkvormen in dit proces? Welke rechtspersonen bestaan er om deze bewegingen (rond commons) zelf te organiseren (naast de markt en overheden)? Etc.

- Wat is de rol van ‘de participatieve artiest’? In het begin leek er alleen maar plaats voor kritiek voor de nieuwe rol die de artiest aannam of aangemeten kreeg. Ze werden als goedkope werkkrachten beschreven. Vandaag lijkt deze nieuwe vorm van artistieke expressie vooral gebaseerd op intrinsieke motivatie en vindt deze draagvlak buiten de eigen sector. Hoe ziet de toekomst er uit voor deze moeilijk te omkaderen en daarom moeilijk te ondersteunen artiesten?

- Welke rol hebben atelierpanden binnen de cultuursector en samenleving? Hoe zullen atelierpanden verder evolueren? Worden het nieuwe instituties waarin geëxperimenteerd wordt met flexibele vormen van zelforganiserend samenwerken waardoor deze plekken nieuwe functies krijgen als alternatieve academie, buurthuis of presentatieplekken? Hoe netwerken in en rond atelierpanden stimuleren?

- Is er nood aan ‘meer of beter beleid’ voor vrijplaatsen, creative spaces of participatieplekken?

- Studio Start wil graag pandeigenaars aan het woord laten. Die avond vragen ze pandeigenaars, die al enkele jaren met Studio Start ‘samenwerken’, naar hun ervaringen. - Publiekewaarden.nl en New World Campus kennen een specifieke werking. Graag nodigen we hen uit voor een lezing waarna we ons kunnen afvragen of dergelijk instituut ook in België nodig is.

- Timelab, hield enkele debatavonden / infosessies met hun project 33YearsOfSpace. Graag luisteren we naar hun bevindingen. - Vitamine C, legde drie jaar lang een samenwerkingstraject af met Europese partners om onderzoek te doen naar Creative Spaces en hier onder andere een manifest voor te schrijven. We bekijken momenteel hoe we elkaar kunnen aanvullen. - SMart en het Kunstenloket willen een debat ‘delen’. - Pascal Gielen en Michel Bauwens over kunst, transitie en Open Source...

We bekijken ook welke Europese netwerken er bestaan voor ‘participatory / creative spaces’ en hoe deze zich verhouden


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page